De heilige zigeuner van Barbastro

Op 4 mei 1997 werd door Paus Johannes Paulus II, voor het eerst in de geschiedenis van de Rooms katholieke kerk, een zigeuner (postuum) zalig verklaard. De naam van deze zigeuner is Ceferino Giménez Malla “El Pelé”. Sindsdien is hij de patroonheilige van de gitanos. En de patron-dag is dus 4 mei.


Ceferino Giménez Malla werd in 1861 geboren in een Roma-familie als zoon van een vee-handelaar. Veertig jaar lang leefde Ceferino als een rondtrekkende mandenvlechter en paardenhandelaar in de omgeving van de Spaanse Pyreneeën. Hij trouwt op jonge leeftijd met Teresa, een zigeunerin uit Lerida. Het echtpaar vestigt zich in Barbastro. Na een eerste huwelijkse verbintenis volgens de zigeunertraditie, trouwen zij op latere leeftijd voor de katholieke kerk. Ze hebben zelf geen kinderen maar bij hen in woont een nichtje Pepita, een weeskind.

Ceferino had geen schoolopleiding gehad maar is intelligent en sociaal. Hij is toegewijd aan de Heilige Maagd en gaat elke dag naar de mis. Ceferino zet zich in voor de catechese van de Roma-kinderen. Vooral ook aan kinderen wil hij zijn liefde en respect voor de natuur overdragen.

Ceferino “El Pelé” stond bekend als een rechtschapen man, ruimhartig en gul voor de behoeftigen. Hij is bemiddelaar en hij slecht geschillen tussen zigeuners en de niet-zigeuners. Hij heeft goede contacten in alle lagen van de bevolking.

Eens werd Ceferino onterecht voor diefstal veroordeeld. De advokaat die hem verdedigt roept dan uit; “Pelé is geen dief – het is de heilige Ceferino – de Patrón van de gitanos! Ceferino wordt van de veroordeling vrijgesproken.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog probeert Ceferino op straat een priester te verdedigen ten overstaan van enkele militairen. Beiden worden gearresteerd. Aan Ceferino wordt vrijheid aangeboden in ruil voor het afstaan van zijn rozenkrans. Maar Ceferino verloochent zijn waarden niet. Hij verkiest het martelaarschap en het gebed met de rozenkrans.

Kort daarop wordt Ceferino gefusilleerd, op 2 augustus 1936 in Barbastro. Voor het sterven houdt Ceferino de rozenkrans omhoog en zijn laatste woorden zijn: “Viva Cristo Rey!”.

In Zuid-Europa wordt de patron Ceferino op 4 mei in veel zigeuner gemeenschappen gevierd. In Barbastro is een kapelletje in de Parrochie van San Francisco aan “El Pelé” gewijd. Elk jaar trekken zigeuner pelgrims van verre hier naar toe om eer en devotie aan hun patron te betonen. (Barbastro ligt op een half uur rij-afstand van Juseu.)

De woorden van Paus Johannes Paulus II op 4 mei 1997 waren: “Welkom aan de pelgrim zigeuners die zijn gekomen voor de zaligverklaring van de martelaar Ceferino Giménez Malla. Dank u voor uw aanwezigheid en uw gezang. Het gebed met de rozenkrans is de beste manier om eer te betonen aan ‘El Pelé’; aan Hem van het ultieme offer met de rozenkrans in de hand”.Comments are closed.