Experiment

In de winter snoeide ik een Paulowniaboom terug tot aan de grond. De lange rechte takken van bijna 3 meter had ik bewaard om te kunnen gebruiken voor het oogsten van de olijven en amandelen, die soms hoog uit de bomen geslagen moeten worden. Ik had de Paulowniatakken onder een afdak gehangen. 

Tot mijn grote verbazing zag ik vorige week dat aan deze takken bladeren begonnen te groeien. Hoe kan een afgesneden tak na een half jaar ineens nieuw leven dragen? Ik vond het een wonder. Ik heb de takken zorgvuldig in delen afgesneden net onder de knopen. Vervolgens heb ik de stekken in potaarde gezet. Ik zal de aarde nat houden. Hopelijk is dit ook een manier om deze boom vegetatief te vermeerderen. Ik ben heel benieuwd. Mocht het lukken, dan wonen we over een paar jaar in een Paulowniabos.  

In de negentiende eeuw werd de boom door een Nederlander ontdekt. Nadat hij al 2000 jaar in China was gekweekt, kreeg deze boom de eer genoemd te worden naar de Nederlandse prinses Anna Paulowna, dochter van een Russische tsaar en echtgenote van Koning Willem II.  Toen zij 14 jaar was,  heeft ook keizer Napoleon geprobeerd haar te trouwen. Zij moet een bijzondere vrouw geweest zijn.

De boom is ook bijzonder. Als je de Paulowniaboom helemaal terugsnoeit zal die in het voorjaar opnieuw flink uitlopen en bladeren van bijna 70 cm maken.  Als je de boom niet teruggesnoeit, bloeit hij in het voorjaar met prachtige violette kelken op kaal hout.

Comments are closed.